Hoe bouw je een steiger op?

door Steigerdeals
31 Oktober 2023

Een rolsteiger is een handig hulpmiddel om op hoogte te werken, bijvoorbeeld als je gaat schilderen, behangen of isoleren. Maar hoe bouw je een rolsteiger op? En waar moet je op letten als je een rolsteiger gebruikt? In deze blog leggen we je uit hoe je een rolsteiger opbouwt in 7 stappen en geven we je tips om veilig en efficiënt te werken.

Rolsteiger opbouwen? Dit is wat je nodig hebt.

Om een rolsteiger op te bouwen, heb je de volgende materialen nodig:

  • Wielen: dit zijn de onderdelen die onder de steiger komen en waarmee je de het kunt verplaatsen. De wielen hebben een rem die je moet gebruiken om het stabiel te houden.
  • Frames: dit zijn de aluminium buizen die de basis vormen van de steiger. Er zijn verschillende soorten frames, zoals opbouwframes, leuningframes en doorloopframes. De frames hebben sporten waar je op kunt staan of waar je materialen op kunt leggen.
  • Platformen: dit zijn de houten of metalen planken die je op de frames legt om een vloer te creëren waar je op kunt staan of werken. De platformen hebben vaak een luik waardoor je naar boven of beneden kunt klimmen.
  • Schoren: dit zijn de diagonale of horizontale buizen die je tussen de frames bevestigt om de steiger stevigheid en stabiliteit te geven. Er zijn verschillende soorten schoren, zoals diagonaal schoren, horizontaalschoren en voorloopleuningen.
  • Stabilisatoren: dit zijn de lange buizen die je aan de buitenkant van de steiger bevestigt en die schuin naar beneden lopen. De stabilisatoren hebben aan het uiteinde een voetplaat die je op de grond zet om extra ondersteuning te geven.
  • Borgclips: dit zijn de metalen klemmen die je gebruikt om de onderdelen van de steiger aan elkaar vast te maken.
  • Naast deze materialen heb je ook nog een aantal persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, zoals een helm, handschoenen, schoenen met stalen neuzen en eventueel een veiligheidsharnas. Verder is het handig als je ook nog een waterpas bij je hebt om te controleren of de rolsteiger recht staat.

Stap 1: Kies een geschikte locatie

De eerste stap is om een geschikte locatie te kiezen voor het opbouwen van de rolsteiger. Dit moet een vlakke, stevige en draagkrachtige ondergrond zijn met stabiele basis, waar geen obstakels of gevaarlijke situaties zijn, zoals elektriciteitskabels, verkeer of openslaande deuren. Zorg er ook voor dat je genoeg ruimte hebt om de steiger op te bouwen en te verplaatsen. Hij moet dus op een veilige plaats opgebouwd worden.

Stap 2: Plaats de wielen

De tweede stap is om de wielen onder de steiger te plaatsen. Dit doe je door ze in de onderste sporten van de opbouwframes te steken en vast te zetten met borgclips. Zorg ervoor dat ze goed vastzitten en dat ze allemaal in dezelfde richting wijzen. Zet vervolgens de remmen aan, zodat de hij niet kan gaan rollen.

Steiger opbouwen - wielen plaatsen

Stap 3: Plaats de opbouwframes

De derde stap is om de opbouwframes op de wielen te plaatsen. Dit doe je door de opbouwframes rechtop te zetten en over de wielen heen te schuiven. Zorg ervoor dat de frames goed aansluiten en dat ze niet kunnen verschuiven. Bevestig vervolgens de frames aan elkaar met borgclips.

Steiger opbouwen - frame overeind

Stap 4 : Plaats de horizontale schoren

De vierde stap is om de horizontale schoren tussen de frames te bevestigen. Dit doe je door de schoren aan beide kanten van het platform te klemmen en vast te zetten met borgclips. Zorg ervoor dat de schoren goed strak staan en dat ze niet in de weg zitten.

Steiger opbouwen - schoren

Stap 5: Controleer of de steiger waterpas staat

De vijfde stap is om te controleren of de steiger recht staat. Dit doe je door een waterpas op de horizontale schoor te leggen en te kijken of de luchtbel in het midden zit. Als dat niet zo is, kun je de wielen verstellen door aan de spindels te draaien. Zorg ervoor dat alle wielen even hoog staan en dat ze allemaal contact maken met de grond.

Steiger opbouwen - waterpas check

Stap 6: Plaats de diagonale schoren

Voor de zesde stap moeten de diagonale schoren tussen de leuningframes worden geplaatst. Dit doe je door de twee diagonaalschoren aan beide kanten van het tweede platform te klemmen en schuin naar beneden te laten lopen tot onder het eerste platform. Zet vervolgens de schoren vast met borgclips.

De diagonale schoren geven extra stevigheid en stabiliteit en voorkomen dat hij gaat wiebelen of kantelen.

Steiger opbouwen - diagonale schoren

Stap 7: Plaats het eerste platform

De zevende stap is om het eerste platform op de steiger te leggen. Dit doe je door het platform op de bovenste sport van de frames te leggen en vast te klikken met borgclips. Zorg ervoor dat het platform goed aansluit en dat het luik boven een frame zit, zodat je erdoorheen kunt klimmen.

Steiger opbouwen - platform plaatsen

Stap 8: Bevestig de stabilisatoren

In deze stap worden de stabilisatoren van de rolsteiger bevestigd. Vanaf 6,2 meter zijn er vier stabilisatoren benodigd als hij vrijstaand wordt gebruikt, deze zorgen voor extra stevig- en veiligheid. Als dit niet het geval is en tegen een muur of gevel wordt opgezet zijn twee stabilisatoren voldoende stabiliteit. Schuif de stabilisatoren uit naar de juiste maat en klik ze aan de bovenkant vast.

Steiger opbouwen - stabilisatoren plaatsen

herhaal stap 3

Plaats de frames net als in het begin, maar nu plaats je er natuurlijk geen wielen onder. Na het plaatsen van de frames moeten deze worden geborgd met behulp van borgclips.

Stap 9: Plaats de voorloopleuning

De negende stap is om ervoor te zorgen dat de leuning geplaatst wordt aan de steiger. Dit is een speciale schoor die je gebruikt om een leuning te creëren aan de voorkant van de steiger. Dit doe je door de voorloopleuning aan één kant van het eerste en tweede platform te klemmen en schuin naar beneden te laten lopen. Zet vervolgens de voorloopleuning vast met borgclips.

De voorloopleuning is een verplicht onderdeel van een rolsteiger sinds 2018, toen er strengere regels werden ingevoerd om valgevaar te voorkomen. De voorloopleuning moet altijd geplaatst worden voordat je naar boven klimt, zodat je altijd een leuning hebt om je aan vast te houden waardoor valgevaar voorkomen wordt.

Steiger opbouwen - voorloopleuning plaatsen

Stap 10: Plaats het tweede platform

De 10e en laatste stap is om het tweede platform op de steiger te leggen. Dit doe je door het platform boven het eerste platform te leggen en vast te klikken met borgclips. Zorg ervoor dat het platform goed aansluit en dat het luik boven een ander frame zit dan het eerste luik, zodat je een trap kunt vormen.

Steiger opbouwen - tweede platform plaatsen

Tip: bekijk ook deze instructievideo

Conclusie

Je hebt nu geleerd welke materialen je nodig hebt, hoe je ze moet monteren en waar je op moet letten als je een rolsteiger gebruikt. Een rolsteiger opbouwen is niet moeilijk, maar wel belangrijk om goed te doen. Het is namelijk essentieel voor je veiligheid en voor het resultaat van je werk.

Als je op zoek bent naar een rolsteiger of andere klimmaterialen, dan ben je bij Steigerdeals aan het juiste adres. Wij hebben het grootste assortiment aan klimmaterialen met uiteraard een ruime keuze aan rolsteigers. Onze rolsteigers zijn van hoge kwaliteit, makkelijk te gebruiken en scherp geprijsd. Bovendien leveren wij snel en gratis door heel Nederland.

Wil je meer weten over onze rolsteigers of heb je advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder met al je vragen en wensen. Of bekijk onze website voor meer informatie en bestel vandaag nog je rolsteiger!

Herfstklusjes rond het huis: Tips en Tricks
door Steigerdeals
10 September 2024
Lees meer
Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder
door Steigerdeals
30 Januari 2024
Lees meer
Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee
door Steigerdeals
23 Januari 2024
Lees meer