Wat is de maximale werkhoogte van een rolsteiger?
Wat zeggen de leveranciers hierover?
Hoe hoog mag een brede rolsteiger zijn?
Hoe hoog mag een smalle rolsteiger zijn?
Hoe weet je of je een rolsteiger moet verankeren?
Hoe gebruik je een rolsteiger veilig?
Een rolsteiger is een handig hulpmiddel om op hoogte te werken. Maar hoe hoog mag een rolsteiger nou eigenlijk zijn, en welke factoren bepalen deze maximale hoogte eigenlijk? In dit blog leggen wij het uit!
Wat is de maximale werkhoogte van een rolsteiger?
De maximale werkhoogte van een rolsteiger is de hoogte waarop je veilig kunt werken. Dit is niet hetzelfde als de totale hoogte of de platformhoogte van de rolsteiger. De werkhoogte is namelijk de platformhoogte plus 2 meter. Dit is omdat je vanaf het platform nog 2 meter omhoog kunt reiken. De totale hoogte is de platformhoogte plus de hoogte van de leuning.
De maximale werkhoogte van een rolsteiger hangt af van verschillende factoren, zoals:
- De breedte van de rolsteiger: er zijn brede rolsteigers en smalle rolsteigers. Brede rolsteigers hebben een breedte van 1,35 meter en smalle rolsteigers hebben een breedte van 0,75 en 0,90 meter. Brede steigers zijn stabieler dan smalle steigers en kunnen daarom hoger worden opgebouwd.
- De voorschriften vanuit de leverancier: De producenten van de steigers geven zelf hun eigen richtlijnen over hoe hoog de rolsteiger mag zijn. Lees daarom altijd goed de handleiding door. Verder in dit blog wordt dit voor onze populaire merken toegelicht.
- De weersomstandigheden waaronder je werkt: als het hard waait of regent, kan de rolsteiger minder stabiel worden. Wind kan namelijk zorgen voor extra krachten op de steiger, vooral als je werkt met open gevels of grote materialen. Regen kan de ondergrond glad of modderig maken, waardoor de wielen kunnen gaan glijden. Daarom moet je altijd rekening houden met veranderende weersomstandigheden en de windkracht controleren voordat je gaat werken. Bij een windkracht van 6 of hoger mag een rolsteiger absoluut niet gebruikt worden!
Wat zeggen de leveranciers hierover?
De maximale hoogte van de steiger kan per merk verschillen, maar zitten doorgaans op dezelfde lijn. De volgende voorschriften gelden voor Zowel Altrex, Panthera, Euroscaffold en Alumexx. Hierbij wordt er wel uitgegaan van het gebruik van stabilisatoren bij een vrijstaande steiger.
Type steiger |
Binnen (zonder wind) |
Buiten (met wind) |
Verankerd |
Rolsteiger smal (75 & 90 cm breed) |
8 m* |
8 m* |
14 m |
Rolsteiger breed (135 cm breed) |
12 m* |
8 m* |
22 m |
Tabel 1: De maximale platformhoogte
*Hierbij is het gebruik van stabilisatoren verplicht. Lees hier verder in de handleidingen voor rolsteigers van Altrex, Euroscaffold, Panthera en Alumexx.
Hoe hoog mag een brede rolsteiger zijn?
Een brede rolsteiger mag dus maximaal 12 meter platformhoogte hebben als hij vrijstaand en binnen gebruikt wordt met stabilisatoren. Dit betekent dat hij niet aan een gebouw of een ander object is vastgemaakt. Als je hoger wilt werken met een brede rolsteiger, moet je hem verankeren aan het gebouw of het object waar je aan werkt. Dit zorgt voor extra stevigheid en veiligheid.
Als je een hem verankert, mag de rolsteiger maximaal een platformhoogte van 22 meter hebben. Dit is de hoogste grens die de leveranciers van de steigers aangeven. De steiger verandert dan als het ware van een rolsteiger in een gevelsteiger. Hier gelden ook weer specifieke regels voor die in dit blog niet toegelicht worden.
Hoogte verankeren brede rolsteiger
Hoe hoog mag een smalle rolsteiger zijn?
Een smalle rolsteiger mag maximaal 8 meter platformhoogte hebben als hij vrijstaand staat en er gebruik wordt gemaakt van stabilisatoren. Dit komt omdat hij minder stabiel is dan een brede rolsteiger en dus sneller kan omvallen. Als je hoger wilt werken met een smalle rolsteiger, moet je hem ook bevestigen aan het gebouw of het object waar je aan werkt.
Als je een smalle rolsteiger verankert, is de maximale platformhoogte 14 meter. Dit is ook de hoogste grens die de leveranciers van de steigers aangeven. Als je hoger wilt werken, moet je ook contact opnemen met de leverancier om te overleggen of dit mogelijk en veilig is.
Hoogte verankeren smalle rolsteiger
Hoe weet je of je een rolsteiger moet verankeren?
Je moet een rolsteiger verankeren als:
- De platformhoogte hoger is dan 8 meter voor een smalle rolsteiger of 12 meter voor een brede rolsteiger.
- De steiger staat op een windgevoelige plek, zoals aan de kust, op een heuvel of bij een open veld.
- De steiger wordt gebruikt voor zware of grote materialen, zoals dakpannen, glas of hout.
- De steiger wordt gebruikt voor werkzaamheden die veel kracht of beweging vereisen, zoals boren, zagen of schilderen.
Als je een rolsteiger moet verankeren, Hou je dan aan de volgende regels:
- Je moet de rolsteiger verankeren aan de bovenste werkvloer en elke 4 meter daaronder.
- Je moet minimaal twee verankeringspunten per zijde van de steiger gebruiken.
- Je moet de verankeringspunten zo dicht mogelijk bij de hoeken van de steiger plaatsen.
- Je moet de verankeringspunten zo hoog mogelijk plaatsen, maar niet hoger dan het hoogste punt van de steiger.
- Je moet de verankeringspunten zo horizontaal mogelijk plaatsen, maar niet meer dan 15 graden uit het lood.
- Je moet de verankeringspunten zo recht mogelijk plaatsen, maar niet meer dan 30 graden uit het vlak.
Direct naar de muurverankering van Steigerdeals.
Hoe gebruik je een rolsteiger veilig?
Als je een rolsteiger hebt opgebouwd en verankerd, kun je hem gaan gebruiken. Maar let wel op dat je dit veilig doet. Houd je aan de volgende regels:
- Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een helm, handschoenen en werkschoenen.
- Gebruik alleen goedgekeurde materialen en gereedschappen die geschikt zijn voor het werk dat je gaat doen. Zorg ervoor dat ze niet te zwaar of te groot zijn voor de steiger en dat ze goed vastzitten of opgeborgen zijn.
- Ga nooit met meer dan twee personen tegelijk op hetzelfde platform staan. Houd je aan de maximale belasting die de leverancier aangeeft. Verdeel het gewicht gelijkmatig over het platform en zorg ervoor dat er geen overhangende delen zijn.
- Verplaats nooit de rolsteiger als er iemand of iets op staat. Zet altijd eerst de remmen vast voordat je gaat werken. Haal altijd eerst de verankering los voordat je gaat verplaatsen. Verplaats de rolsteiger alleen over een vlakke en obstakelvrije grond. Duw of trek nooit aan het gebouw of het object waar je aan werkt om de rolsteiger te verplaatsen.
Alle rolsteigers die wij aanbieden op Steigerdeals voldoen aan de NEN-normen. De belangrijkste is de NEN-EN 1004. De laatste updates en richtlijnen hiervan kunt u hier vinden!
Conclusie
Rolsteigers zijn een handig hulpmiddel om op hoogte te werken. Hoe hoog een rolsteiger mag zijn? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de breedte van de rolsteiger, de ondergrond waarop hij staat en de weersomstandigheden waaronder je werkt. Als je hoger wilt werken dan 8 meter voor een smalle rolsteiger of 12 meter voor een bredere rolsteiger, moet je hem bevestigen aan het gebouw of het object waar je aan werkt en houden aan de vereiste velden. Dit zorgt voor extra stevigheid en veiligheid. Als je een rolsteiger gebruikt, moet je altijd rekening houden met de veiligheidsmaatregelen die we in dit blog hebben beschreven. Zo kun je veilig en efficiënt werken op hoogte.